Τι νερό πίνουμε; Γιατί Ορθομοριακό νερό;

Πόσοι από εμάς αλήθεια ξέρουν τι νερό πίνουν και πόσοι διαβάζουμε και κατανοούμε τι αναγράφεται στην ετικέτα ενός εμφιαλωμένου νερού που αγοράζουμε για χρήση στο σπίτι;

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, διότι:

  • Δεν υπάρχει νομοθεσία που να προσδιορίζει το τι ακριβώς πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα
  • Δεν αναφέρονται τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του νερού
  • Δεν αναφέρεται ο μέσος όρος των δειγματοληπτικών μετρήσεων του προηγούμενου χρόνου, αλλά τριών και πέντε ετών πριν
  • Κυκλοφορούν νερά με ανώνυμες ετικέτες σε πολλά μέρη της Ελλάδας
  • Στους αποθηκευτικούς χώρους δεν τηρείται η θερμοκρασία κάτω των 18 βαθμών Κελσίου όπως θα έπρεπε
  • Πολλές φορές αποθηκεύονται σε χώρους με θερμοκρασίες πάνω από 30 ή ακόμη και 38 βαθμούς Κελσίου
  • Σε πολλά καταστήματα οι αποθηκευτικοί χώροι των εμφιαλωμένων νερών είναι κοντά σε ψυγεία και ψυκτικά μηχανήματα με αποτέλεσμα το νερό να θερμαίνεται

 

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: Είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζουμε πως να διαβάσουμε την ετικέτα του εμφιαλωμένου νερού που πίνουμε, μιας και σε καμία περίπτωση τα προσφερόμενα στην αγορά νερά δεν είναι όλα ίδια, αλλά διαφέρουν σημαντικά. Υπάρχουν 3 κατηγορίες αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση: το επιτραπέζιο νερό, το φυσικό μεταλλικό και το νερό από πηγή, και απαγορεύεται να αναγράφεται στην ετικέτα οποιαδήποτε αναφορά σε οποιαδήποτε άλλο χαρακτηριστικό όπως: θεραπευτικό, ιαματικό, φυσικό νερό, και λοιπά.
Πόσο καθαρό είναι τελικά το νερό που πίνουμε;

Όσο πιο μικρή είναι η συγκέντρωση νιτρικών αλάτων, τόσο λιγότεροι ρύποι και τοξίνες υπάρχουν στο πόσιμο νερό, ενώ η τιμή πάνω από την οποία η συγκέντρωση νιτρικών συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία είναι το όριο των 50 mg/ll. Από την άλλη, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για τα νιτρώδη στα φυσικά μεταλλικά νερά είναι 0,1 mg/l, ενώ στα επιτραπέζια είναι 0,50 mg/l. Όσο για το αμμώνιο, η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή είναι τα 0,50 mg/l, σύμφωνα με την Οδηγία 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Στα νερά γενικώς εξετάζονται τα φυσικοχημικά και τα βιολογικά χαρακτηριστικά τους. Οι αναλυτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την εξέταση των ανωτέρω χαρακτηριστικών θα πρέπει να είναι εγκεκριμένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας στην οποία χρησιμοποιείται το νερό.

Από την άλλη, σε επίσημες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται πως πολλές φορές το εμφιαλωμένο νερό είναι πιο επικίνδυνο για την υγεία απ’ ότι εκείνο της βρύσης!
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή! Έτσι μας μένουν τα φίλτρα για να πίνουμε καθαρό νερό! Όμως αντί να ακούμε τις υπερβολές για δήθεν κορυφαία φίλτρα από ανοξείδωτο χάλυβα που διαφημίζουν διάφοροι γραφικοί στην τηλεόραση και τα οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά απλά φίλτρα ενεργού άνθρακα σε φανταχτερή ανοξείδωτη συσκευασία, ας προτιμήσουμε το τριπλό φίλτρο της κανάτας TENSA, που όχι μόνο καθαρίζει αποτελεσματικά το νερό αλλά με τα δύο επόμενα φίλτρα πετρωμάτων, το ενεργοποιεί, το εμπλουτίζει με ιχνοστοιχεία και μέταλλα και το μετατρέπει σε ζωντανό θρεπτικό και ιδιαίτερα εύγευστο νερό, όπως εκείνο το αρχέγονο νερό των  βουνίσιων πηγών!

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Θεραπειών

 

Βιβλιογραφία:

1. Ángela Casado et al, Crit Rev Food Sci Nutr., 2015,
Types and characteristics of drinking water for hydration in the elderly
2. Elfrida M Carstea et al, Environ Monit Assess., 2016,
Quality assessment of Romanian bottled mineral water and tap water
3. Frank Welle et al, Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess., 2018,
Microplastic in bottled natural mineral water – Literature review and considerations on exposure and risk assessment
4. Pubali Mitra et al, Investig Clin Urol., 2018,
Does quality of drinking water matter in kidney stone disease: A study in West Bengal, India
5. Kellie F Wright, J. Dent Hyg., 2015,
Is Your Drinking Water Acidic? A Comparison of the Varied pH of Popular Bottled Waters
6. Hewa M. S. Wasana et al, Sci Rep., 2017,
WHO water quality standards Vs Synergic effect(s) of fluoride, heavy metals and hardness in drinking water on kidney tissues
7. Hewa M. S. Wasana et al, Environ Geochem Health, 2016,
Drinking water quality and chronic kidney disease of unknown etiology (CKDu): synergic effects of fluoride, cadmium and hardness of water
8. John Bylund et al, J Water Health, 2017,
Measuring sporadic gastrointestinal illness associated with drinking water – an overview of methodologies
9. Filipe Prazeres, Acta Med Port., 2019,
Lithium in Drinking Water in Portugal