
Πλαστικά μπουκάλια: Πόσο ρυπαίνουν το περιβάλλον;
31 Ιουλίου 2019Η χρήση πλαστικών μπουκαλιών για εμφιαλωμένο νερό έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια παντού στον πλανήτη μας.
Όμως, για την παραγωγή των πλαστικών μπουκαλιών αφενός χρειάζονται μεγάλη ποσότητα ενέργειας και αφετέρου μολύνουν πολύ το περιβάλλον.
Τα πλαστικά μπουκάλια δεν βιοδιασπώνται
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 1000 χρόνια για την αποδόμηση ενός πλαστικού μπουκαλιού! Κατά την διάρκεια όμως της αποδόμησης και όταν αυτό διασπάται σε μικρότερα τεμάχια, τα μικροπλαστικά, μολύνουν με διάφορους τρόπους το περιβάλλον. Επίσης, καθώς το πλαστικό διασπάται απελευθερώνονται τοξικές χημικές ουσίες.
Για την παραγωγή πλαστικών φιαλών χρειάζονται ορυκτά καύσιμα
Τα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια είναι από πλαστικό που είναι γνωστό ως ΡΕΤ (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο), το οποίο παράγεται κυρίως από το πετρέλαιο. Αλλά και για την μεταφορά, την αποθήκευση και την τελική διάθεση του κάθε μπουκαλιού απαιτείται και πάλι ενέργεια.
250.000.000.000 πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού καταναλώνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως.
Μόλις το 24% αυτών ανακυκλώνεται.
151.000.000.000 βαρέλια πετρελαίου χρειάζονται για να κατασκευαστούν τα παραπάνω μπουκάλια.
22.500.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα παράγονται για την κατασκευή τους
Η ρύπανση από πλαστικό μολύνει τα θαλάσσια οικοσυστήματα
Είναι γνωστό ότι στους ωκεανούς έχουν σχηματιστεί ολόκληρα «νησιά» από πλαστικά και εκτιμάται ότι μόνο στον Βόρειο Ειρηνικό 12.000 έως 24.000 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στα ψάρια κάθε χρόνο. Πάνω από 1 εκατομμύριο θαλάσσια πτηνά και 100.000 (εκατό χιλιάδες) θηλαστικά πεθαίνουν κάθε έτος από την κατανάλωση πλαστικών.
Αλλά το χειρότερο είναι ότι μέσω της τροφικής αλυσίδας πολλά από αυτά τα πλαστικά καταλήγουν στο ανθρώπινο σώμα με πολύ σοβαρές επιπτώσεις.
Πηγές: