
Υποκλινική Αφυδάτωση και καρκίνος της ουροδόχου κύστης, του στομάχου και του εντέρου
6 Απριλίου 2022Πως η υποκλινική αφυδάτωση οδηγεί σε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, του στομάχου και του εντέρου
Πολλά είναι αυτά που μας διαφεύγουν όσον αφορά την προσπάθειά μας να προστατευθούμε από διάφορες παθήσεις. Το έλλειμα πληροφόρησης είναι τεράστιο, ειδικά για τους αθέατους κινδύνους που μας απειλούν!
Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή! Οι άνθρωποι, δυστυχώς, δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει το πόσο σημαντική είναι η λήψη αρκετής ποσότητας νερού για την προστασία και την προώθηση της υγείας.
Σε επιδημιολογικές μελέτες εξετάστηκε η σχέση μεταξύ πρόσληψης υγρών και εμφάνισης διάφορων τύπων καρκίνου. Ειδικά για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, η μειωμένη κατανάλωση νερού έχει άμεση σχέση με υψηλά ποσοστά κινδύνου!
Από βιολογική άποψη η μειωμένη πρόσληψη υγρών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συγκέντρωση καρκινογόνων ουσιών στα ούρα ή σε παρατεταμένο χρόνο επαφής τους με τον βλεννογόνο της ουροδόχου κύστης λόγω της μη απομάκρυνσής τους από το σώμα. Τα καρκινογόνα συστατικά των διαφόρων ροφημάτων ή των βιομηχανοποιημένων τροφών που συγκεντρώνονται στα ούρα μπορεί επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.
Έχει αποδειχθεί ότι η συνειδητή κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού σε καθημερινή βάση έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Και αυτό γιατί μειώνει σημαντικά τον χρόνο διέλευσης των τροφών από το έντερο και επομένως μειώνει τον χρόνο επαφής των καρκινογόνων συστατικών με τον βλεννογόνο του.
Η χαμηλή πρόσληψη υγρών μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο την κυτταρική συγκέντρωση, να επηρεάσει τη δραστηριότητα των ενζύμων στη μεταβολική λειτουργία και να αναστείλει την απομάκρυνση των καρκινογόνων ουσιών, με ολέθριες συνέπειες.
Παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ακόμη επαρκή για αξιολόγηση, οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι πολλές και λογικές.
Ένα μόνο θέμα δεν τίθεται προς συζήτηση, αυτό της ποιότητας του νερού, η οποία αν είναι καλή συμβάλει κατά πολύ στην αποτροπή της εμφάνισης καρκίνου στο ουροποιητικό και το γαστρεντερικό σύστημα του οργανισμού!
Εν κατακλείδι, καλό είναι να γνωρίζουμε πως το νερό πρέπει να είναι ενεργοποιημένο και ζωντανό, να έχει χαμηλό μοριακό βάρος και να περιέχει ιχνοστοιχεία και μέταλλα, που τα έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός για να λειτουργήσει, να δημιουργήσει, αλλά και για να αμυνθεί. Πρέπει να είναι Ορθομοριακό Νερό, αν θέλουμε να αποσοβήσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασιών.
Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Θεραπειών
Βιβλιογραφία:
Joseph P. Borucki et al., Colorectal Dis., 2021
Risk and consequences of dehydration following colorectal cancer resection with diverting ileostomy. A systematic review and meta-analysis
Bryniarski P., Bryniarska M., Jezioro M., Andrysiak D., Filipczak-Bryniarska I., Int. J. Palliat Nurs., 2021
Prognostic factors, symptoms and consequences of dehydration and dyselectrolytemia in patients with terminal stomach cancer